Sunday, December 6, 2009

berbaloike jd SURIRUMAH????


org dulu2 slalu kate,org perempuan klau blajar tinggi manepun,akhirnyer ke dapur jugak..
yeke???
bg aku,betul la tu..walaupn g ke dapur hanye utk masak megi,tp hakikatnye ttp ke dapur..hehe..
tp berbaloi ke klau jd suri rumah sepenuh masa????
erm..pengalaman aku cuti sekolah ini ialah jd full time housewife..penat???xyah tanyer...naik turun tangga kat skolah pun x penat mcm dok kt umah wlaupun umah aku xder tangga..ahaks..

tp yg penting,BEST..
aku dpt buat benda2 yg aku jarang buat sebelum ni..CTH??
  • masak..hehe..klau time keje,suami aku yg masak,aku jage anak..tp bile cuti,aku la masak..cume yg geram tu,dia slalu kate x sedap tp berpinggan2 dia tambah..confius..confius..?????





  • yg paling teratur adlh kain baju..time keje,bilik tetamu cam bilik dobi,kain baju x berlipat..x sempat..bile cuti,semua tersusun rapi cam almari aizat (jgn mara surirumah IT,kwn aizat yg ckp..hehe).tp masalahnye plak,bile dh lipat,si kecik aqil ni dgn senang lenang nye die punggah blk..waaaaa...wat muke seposen je anak aku tue..kain yg bertimbun2 tu xnk dikacaunyer,yg dh lipat tu jgk yg bekenan di hati die..huhu.

skarang ni die tgh tdo,leh la post benda ni,klau die jage,jgn harapla den dpt menaip..baru nk bukak laptop,die dh stanby dlu..huhu..papepun,mmg BEST jd suri rumah..kenikmatan menjadi seorg isteri dn ibu semakin terasa walaupun penat mencengkam jiwa..cececeh..ok la..daa









Thursday, November 19, 2009

cuti sekolah dtg lagi....



slamat bercuti kpd semua student teacher..kpade yg form 4,ulangkaji kimia..jgn lyn astro jer..kpd yg form 5..good luck for your spm..see u next year k..wish me luck for marking paper 3 spm chemistry..huhu

RIMUP kelompok rakan muda






























alhamdulillah.pd 17 nov yg lalu,sekolah menengah teknik tuanku jaafar telah menjadi tuan rumah untuk program RIMUP kelompok rakan muda antara teknik tuanku jaafar dan teknik ampangan..syukur ke hadrat ilahi diatas kelancaran program ini..terima kasih juga diucapkan kepada semua pihak yg telah sama2 menjayakan program ini..diharapkan pada tahun hadapan,program seperti ini dapat diteruskan untuk generasi yg akan datang..inshaallah..

Thursday, November 12, 2009

artikel masuk paper...




alhamdulillah..majlis hari anugerah kokurikulum dan pelancaran tabung bencana alam padang - indonesia dh keluar dlm berita harian..walaupn lmbt, tp ttp kluar..lega hati aku..pas ni leh la jd PR sekolah..hehe

Monday, November 9, 2009

majlis setulus budi segunung kasih 2009








pada jumaat yg lepas, sekolah telah mengadakan majlis setulus budi segunung kasih yang bertempat di klana resort..1st time saye ditugaskan jd mc..erm..boleh la kot.mula2 gabra gak tp alhamdulillah dh lepas..taun dpn bg kat org lain lak yer..

Tuesday, November 3, 2009

final exam!!!!




salam..final exam bg pelajar form 4 dh bermula semalam..tiada apa yg diharapkan oleh guru2 melainkan para pelajar dapat mengaplikasikan segala ilmu yg telah dipelajari dengan sebaik mungkin.dari hati seorg guru..bukanlah ganjaran gaji,bonus atau pangkat yg diharapkan..memadailah andai pelajar memperoleh keputusan yg cemerlang dalam peperiksaan..namun dewasa ini, ada segelintir masyarakat yg mengandaikan bhw guru hanya mementingkn gaji semata2 namun itu bukanlah hakikatnya...hanya guru yg memahami hati naluri seorg guru..cume guru2 tidak menafikan sekali sekala terbit rasa kecewa dan patah hati apabila pelajar sendiri tidak menghargai guru sendiri..guru bukanlah meminta ganjaran atau pemberian wang sbg tanda dihargai..memadailah dgn ucapan salam dan senyuman yg ikhlas terbit dari hati..guru tetap percaya, hubungan baik antara guru dan pelajar mempengaruhi pencapaian..bila ader keberkatan.di situ jua ade kejayaan..sama2lah muhasabah diri dan saling perbaiki kekurangan diri..bukan hanya pelajar,namun guru juga perlu berusaha memperbaiki diri agar kualiti diri semakin beerti...:)

Wednesday, October 21, 2009

jamuan aidilfitri perdana 2009




wajah ceria tuan haji arshad,pengetua smt tuanku jaafar...:)
senyum je kak min..lupe lak nk wish,slamt hari jadi..:)



: happy nyer kak zan????
: apela berita yg mengejutkan kak shikin kiter ni????

chop!!!


ayunyer dier...














acececeh..pose manje la tue..




seriusnyer??










terima kasih en zin sbb byk beri dorongan dn tunjuk ajar pd ju..byk ilmu dn pengalaman yg perlu ju timba utk melengkapkan diri sebagai pendidik..time kasih yer..:)






smart la harini..tp name tag lak xder..huhu







manyak serius la ini amoi..hehe..

Tuesday, October 20, 2009

pelancaran tabung bencana alam padang-indonesia



suatu hari yang bermakna bagi warga sttj...
hari yg membuktikan kesungguhan kami...
kesungguhan yg tidak berbelah bagi...
walau ape jua yg akan terjadi...
diri tetap teguh menerima takdir ilahi...
sesungguhnya allah maha mengetahui...
segala yg tersirat di sebalik hati...
hati insan yang sering dicurigai...
semoga kalian tegar segar menghadapi...

Friday, October 16, 2009





thanks aby ...

jgn lupa masukkan artikel pelancaran tabung bencana alam padang-indonesia yer..

Friday, October 2, 2009

Download ABM For Chemistry



salam,saya telah pun selesai kemas kini blog ABM dengan power point yg terbaru.sila dapatkannya sebagai rujukan..terima kasih..

Monday, September 28, 2009

selamat hari raya...





salam..lame dh x update blog nie..busyla..huhu..masih x tlambat lg nk wish selamat hari raya..maaf zahir batin..1st time beraya ader baby..kelam kabut..seronok sgt si kecik ni..hehe

Monday, August 31, 2009



welcome back to school!!!!

make ur self ready to finish all the sylibus before ur final exam..ok..chaiyok!chaiyok!

Sunday, August 30, 2009





dah 9 hari umat islam berpuasa tp harini bru saya berkesempatan untuk mengucapkan selamat berpuasa kepada semua warga SMTTJ dan umat islam seluruhnya..almaklumlah,1st time puasa ader baby,kelam kabut skit..nak uruskan aqil lg..nk fikirkan juadah lagi..mujur ader blog surirumah it.,dapatla tiru2 skit menu bebuka setiap hari..hehe...dan x lupa juge,slamat menyambut ulangtahun kemerdekaan yang ke 52...rakyat didahulukan,pencapaian diutamakan..

Thursday, August 13, 2009

do you want to be a good student?????



Thursday, July 23, 2009

Download ABM for chemistry


perhatian kepada semua pelajar saya, saya telah menyediakan satu blog khas untuk kamu dapatkan semua ABM yang telah saya sediakan. sila klik download ABM chemistry untuk mendapatkannya.

Monday, July 20, 2009

Rotan



minggu lepas waktu perhimpunan, tuan hj bg penjelasan sedikit mengenai isu rotan..wakil pelajar pula menyatakan ketidaksefahaman mengenai guru2 yg takut utk merotan pelajar kerana bg mereka merotan dpt membina jati diri pelajar..tp tahukah pelajar mengenai akta yg akan ditanggung oleh guru sekiranya merotan pelajar???emmm..banyak persoalan yg merunsingkan fikiran namun itulah hakikatnya..merotan tidak dibenarkan kecuali dengan mandat..so,fikir2kanlah denda yg sesuai..

Thursday, July 16, 2009

CARTA DOSA


1. Meninggalkan sembahyang
- Ular Saqar sedang menunggu
2. Melewat-lewatkan sembahyang
- Neraka WAIL sedang menganga
3. Meringan-ringankan syariat
- Mendapat pandangan murka Al-Jabbar
4. Mengumpat peribadi orang
- Gunting neraka sedang diasah
5. Menyebarkan gossip atau fitnah
- Duri- duri menanti anda di taman neraka
6. Tidak menjaga pergaulan
- Libasan api neraka dijanjikan
7. Tidak berakhlak dengan manusia
- Kemurkaan Allah bersama mu..
8. Menyakiti hati orang dengan lisan
- Masuklah mana-mana pintu neraka
9.Meringankan amanah
- Angkatlah seberkas kayu dari neraka
10.Bersangka buruk
- Amalan baik diambil orang

Thursday, July 9, 2009

adakah kamu orang yg bijak???


Adakah kamu orang yg bijak?
Orang yg bijak ialah orang yg tidak mensia-siakan
hidup, waktu, usia,
harta, umurnya dengan perkara yg tidak mendatangkan
faedah baginya dan
masyarakat.

Renungan Bersama........

Siapakah orang yang sibuk?
Orang yang sibuk adalah orang yang tidak mengambil
berat akan waktu
solatnya seolah-olah ia mempunyai kerajaan seperti
kerajaan Nabi Sulaiman
a.s.

Siapakah orang yang manis senyumanya?
Orang yang mempunyai senyuman yang manis adalah orang
yang di timpa
musibah lalu dia kata "Inna lillahi wainna illaihi
rajiuun." Lalu sambil
berkata,"Ya Rabbi Aku redha dengan ketentuanMu ini",
sambil mengukir
senyuman.
Siapakah orang yang kaya?
Orang yang kaya adalah orang yang bersyukur dengan apa
yang ada dan tidak
lupa akan kenikmatan dunia yang sementara ini.

Siapakah orang yang miskin?
Orang yang miskin adalah orang tidak puas dengan
nikmat yang ada sentiasa
menumpuk-numpukkan harta.

Siapakah orang yang rugi?
Orang yang rugi adalah orang yang sudah sampai usia
pertengahan namun masih
berat untuk melakukan ibadat dan amal-amal kebaikkan.

Siapakah orang yang paling cantik?
Orang yang paling cantik adalah orang yang mempunyai
akhlak yang baik.

Siapakah orang yang mempunyai rumah yang paling luas?
Orang yang mempunyai rumah yang paling luas adalah
orang yang mati membawa
amal amal kebaikan di mana kuburnya akan di perluaskan
saujana mata
memandang.

Siapakah orang yang mempunyai rumah yang sempit lagi
dihimpit?
Orang yang mempunyai rumah yang sempit adalah orang
yang mati tidak membawa
amal-amal kebaikkan lalu kuburnya menghimpitnya.

Siapakah orang yang mempunyai akal?
Orang yang mempunyai akal adalah orang-orang yang
menghuni syurga kelak
kerana telah mengunakan akal sewaktu di dunia untuk
menghindari siksa
neraka.

Wednesday, July 8, 2009

how can a student pass exam????


We all fail exams, it's nothing to be ashamed of.okay, it is, but at least we have a reason why we fail.
Why student fail exams???????
It's not the fault of the student if he/she fails, because the year has 'ONLY 365' days. Typical academic year for a student.
1. Sundays-52, Sundays in a year, which are rest days. Balance 313 days.
2. Summer holidays-50 where weather is very hot and difficult to study. Balance 263 days.
3. 8 hours daily sleep-means 122 days. Balance 141 days.
4. 1 hour for daily playing - (good for health) means 15 days. Balance 126 days.
5. 2 hours daily for food & other delicacies (chew properly & eat) - means 30 days. Balance 96 days.
6. 1 hour for talking (man is a social animal)-means 15 days. Balance 81 days.
7. Exam days per year at least 35 days. Balance 46 days.
8. Quarterly, Half yearly and festival (holidays) - 40 days. Balance 6 days.
9. For sickness at least 3 days. Balance 3 days.
10. Movies and functions at least 2 days. Balance 1 day.
11. That 1 day is your birthday. "How can a students pass??"

Tuesday, July 7, 2009

what makes a good teacher



Thursday, July 2, 2009

kuiz bg chapter 5



salam,

bagi semua pelajar saya, pada minggu ini saya akan habiskan topik chemical bond maka pada kelas ke 2 bg minggu ini akan diadakan kuiz mengenai tajuk ini..10 objektif dan 1 soalan struktur..diharap kamu mengulangkaji agar kamu dapat menjawab soalan dengan baik dan seterusnya mengenalpasti bahagian2 yang tidak difahami agar saya dapat mengulangnya semula..terima kasih....